Hondenbeleid in uw gemeente
Bij het opstellen van het hondenbeleid is een aantal overwegingen belangrijk;
1. Wat is het huidige beleid?
2. Wat de behoefte?
3. Wat is het budget?
4. Uitvoering en handhaving?
Huidig hondenbeleid
Soms staat in de APV een summier stukje over het aanlijnen van honden en de hondenpoep opruimen. En bij niet opruimen wordt vaak een bekeuring uitgeschreven. Toch is dit vrij lastig te controleren want bij hondenpoep staat meestal geen naam. En om nu achter iedere boom een BOA te zetten, wordt een dure aangelegenheid.
Daarom is het meenemen van minimaal 2 hondenpoepzakjes door de hondenbezitter een betere regel. En als er voldoende prullenbakken zijn, ruimt de hondenbezitter de hondenpoep vaak op.
Wat wilt u?
Hier lijkt een simpel antwoord mogelijk; de behoefte is een hondenpoepvrije gemeente en honden verboden in de speeltuin.
Maar een hond heeft ook de behoefte aan een losloopgebied, dus deze zijn binnen uw gemeente heel belangrijk. U kunt samen met de hondenbezitters in uw gemeente inventariseren waar de honden losloopgebieden moeten komen en waar de honden moeten worden aangelijnd.
De opruimplicht van de hondenpoep kan voor de gehele gemeente gelden (dit is wel het meest overzichtelijk) of alleen gelden in de gebieden waar de honden aangelijnd zijn.
En hoe wilt u dat de hondenpoep wordt opgeruimd? Biedt u als gemeente hier oplossingen voor zoals een hondenpoepbak bijvoorbeeld de DepoDog of een poepzakjesdispenser zoals de DepoDog Junior? Staan er voldoende afvalbakken in uw gemeente?
Kosten hondenbeleid
En wie gaat dit betalen? Is er een hondenbelasting in uw gemeente? En wordt deze ook als doelbelasting ingericht? Verstrekt u eenmalig hondenpoepzakjes? Biedt u wellicht een tegoedbon aan? Of wordt alleen het hondenbeleid opgesteld en moeten de hondenbezitters zelf voor hondenpoepzakjes zorgen?
Onze ervaring is dat in dat geval de meeste hondenbezitters minder snel geneigd zijn om de hondenpoep op ruimen, zeker als er ook hondenbelasting wordt geheven.
Uitvoering, handhaving hondenbeleid
En dan heeft u een hondenbeleid opgesteld, waar gaat u de DepoDog en/of de DepoDog Junior plaatsen? Is het wellicht een idee om buurtgenoten te betrekken bij het bijvullen van de hondenpoepzakjes, denk hierbij aan buurtparticipatie.
En hoe communiceert u met de hondenbezitters of liever nog, alle mensen in uw gemeente? Plaatst u regelmatig artikelen met de regels in uw gemeente in de lokale krant of op de website? En bij aanmelding van een nieuwe hond in uw gemeente, worden die regels dan opgestuurd met bijvoorbeeld een paar hondenpoepzakjes?
Duizelt het u nu?
Geen probleem, wij helpen u graag bij het opstellen van het hondenbeleid. Wij adviseren al jaren diverse gemeente bij de aanvang of herziening van het hondenbeleid en dit doen wij geheel vrijblijvend.
Neem contact op, samen maken wij uw gemeente hondenpoepvrij